1 Είδος(η)

ανα σελίδα

Deep Water Culture: Μπορεί να είναι απλά ή περίπλοκα συστήματα. Σε μεγάλους αριθμούς φυτών είναι δύσκολη η καθαριότητα και η συντήρηση.

Προτιμήστε τα όταν έχετε λιγότερα από 25 φυτά. Αν ψάχνετε για τέτοιο σύστημα, προτιμήστε αυτά που έχουν σωλήνα σύνδεσης μεταξύ των δοχείων φύτευσης μεγαλύτερο από ¾”.

Στα συστήματα αυτά θα δείτε αμέσως εντυπωσιακή ανάπτυξη. Όταν τα μάθετε καλά θα δείτε και εντυπωσιακές σοδειές. Μειονεκτήματα: το καθάρισμα, η συντήρηση και η οργάνωση. Υπάρχουν πολλές επιφάνειες για καθάρισμα και οι αλλαγές του νερού είναι δύσκολη υπόθεση. Προσέξτε:το pH και την θερμοκρασία του νερού

Ebb ‘n’ Flow: τα ευκολότερα υδροπονικά συστήματα. Εύκολα στο καθάρισμα, στο πότισμα και στο στήσιμο. Μειονεκτήματα: χρειάζεται πολύ χώρο, μπορεί να παραποτίζουμε.

Τα συστήματα αυτά έχουν δίσκους στους οποίους βάζουμε τις γλάστρες μας ή μεγαλύτερες γλάστρες μέσα στις οποίες μπαίνουν αυτές που είναι φυτεμένα τα φυτά, γιαυτό απαιτεί περισσότερο χώρο ανά φυτό σε σχέση με άλλα συστήματα.

Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι τα φυτά βυθίζονται μέσα στο νερό και η διαβροχή του ριζοστρώματος γίνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το πότισμα από πάνω. Μειώστε την διάρκεια του ποτίσματος! Προσέξτε:να προσαρμόζετε συνέχεια τους χρόνους ποτίσματος στις ανάγκες των φυτών.

Συστήματα με στάγδην άρδευση (Drip): εξαιρετικά ευέλικτα συστήματα που προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε φύτευση ανεξάρτητα από σχήμα, κλίσεις, ύψος κλπ.

Μπορείτε πραγματικά να κάνετε οτιδήποτε,από μια απλή φύτευση σε σειρά στο πάτωμα μέχρι φυτεμένο δωμάτιο με τα φυτά ανεβασμένα στους τοίχους. Μειονεκτήματα: πολλά σημεία που πρέπει να ελέγχετε συχνά.

Τα μπεκάκια της στάγδην άρδευσης βουλώνουν εύκολα, (ακόμα και αν έχετε φίλτρα) λόγω συσσώρευσης αλάτων. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε προ- φίλτρο στην γραμμή ποτίσματος, τα άλατα συσσωρεύονται σε σωληνώσεις διαμέτρου ¼”.

Για να προστατέψετε το σύστημά σας χρησιμοποιήστε σκέτο νερό με χαμηλό pH (5.5) και αφού συγκομίσετε και βγάλετε τα φυτά, φλασάρετε το σύστημά σας με ένα όξινο καθαριστικό διάλυμα.

Το φλασάρισμα αυτό είναι έτσι κι αλλιώς μια καλή πρακτική γιατί μέσα στο σύστημα θα υπάρχουν υπολείμματα από τα ενισχυτικά άνθισης- καρπόδεσης Προσέξτε:να προσαρμόζετε συνέχεια τους χρόνους ποτίσματος στις ανάγκες των φυτών.

Poster by: growacademy growacademy  on  30 Ιαν 2017

Αυξήστε την κυκλοφορία του νερού. Ένας απλός τρόπος είναι με αεραντλία και αερόπετρες (όσο μεγαλύτερες τόσο καλύτερα).

Έτσι αυξάνετε την διαλυτότητα λόγω της οξυγόνωσης του νερού και της δημιουργίας μικρών κυκλικών ρευμάτων μέσα στο διάλυμά σας.

Άλλος τρόπος είναι να βάλετε ακόμα μία αντλία ανακυκλοφορίας να ανακατεύει το νερό της δεξαμενής σας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κοκοφοίνικα ή χώμα και έχετε φυτέψει πρόσφατα μπορείτε να συγκεντρώσετε την απορροή και να ξαναποτίσετε.

Poster by: growacademy growacademy  on  30 Ιαν 2017

Προτείνουμε να προτιμήσετε μη- τοξικά καθαριστικά. Ένα κλασσικό απολυμαντικό- καθαριστικό είναι το διάλυμα με 10% οινόπνευμα, 10% χλωρίνη και μερικές σταγόνες κοινό σαπούνι σε ζεστό νερό.

Ψεκάστε όλες τις επιφάνειες και τρίψτε καλά με σφουγγάρι ή βούρτσα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα.

Καλό είναι να φοράτε γάντια για να προστατευτείτε από τοξικούς μύκητες, βακτήρια και υπολείμματα από τα χημικά που κυκλοφόρησαν μέσα στο σύστημά σας.

Να πλένετε πάντα όλες τις γλάστρες και τους δίσκους σας πριν τους χρησιμοποιήσετε ξανά.

Poster by: growacademy growacademy  on  30 Ιαν 2017

Οι αντλίες έχουν συνήθως δικό τους προστατευτικό φίλτρο για να μην βουλώνουν. Το φίλτρο αυτό πρέπει να ελέγχεται τακτικά και να το αλλάζουμε ή να το πλένουμε όταν χρειάζεται.

Αδειάστε την δεξαμενή ανακύκλωσης και ξεπλύνετε καλά πριν φτιάξετε καινούριο διάλυμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ίζημα ή σκουπιδάκια που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο σύστημά σας και θα το βουλώσουν.

Poster by: growacademy growacademy  on  30 Ιαν 2017

Η αντίδραση των φυτών στη σχετική διάρκεια των περιόδων φωτός και σκότους (ημέρας - νύχτας) λέγεται φωτοπεριοδισμός. Σε φυσικές συνθήκες η διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος της κλιματικής ζώνης του τόπου και βέβαια από την εποχή του χρόνου που καθορίζουν και την εναλλαγή των εποχών.

Στην περίπτωση ελεγχόμενου θαλάμου καλλιέργειας η διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού εξαρτάται από τον τεχνητό φωτισμό.

Γενικά έχουμε τα εξής φαινόμενα: Κάποια φυτά συμπεριφέρονται διαφορετικά από άλλα και χωρίζονται σε

Α. Φυτά Μεγάλης Ημέρας τα οποία πρέπει για να σχηματίσουν ανθικές καταβολές, η διάρκεια του χρόνου κατά τον οποίο δέχονται φως να είναι μεγαλύτερη από την κρίσιμη φωτοπερίοδο (άσχετα από την απόλυτη τιμή της φωτοπεριόδου)

Β. Φυτά Μικρής Ημέρας τα οποία πρέπει για να σχηματίσουν ανθικές καταβολές η διάρκεια αυτού του χρόνου να είναι μικρότερη από την Κρίσιμη Φωτοπερίοδο (άσχετα πάλι από την απόλυτη τιμή της φωτοπεριόδου).

Γ. Φυτά Ουδέτερα , που χαρακτηρίζονται όσα σχηματίζουν ανθικές καταβολές σε ευρύ όριο φωτοπεριόδου και η άνθηση επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως το βλαστικό στάδιο ή η θερμοκρασία κ.τ.λ.

Έπειτα χωρίζονται σε

1.Ποιοτικά Φυτά Μεγάλης ή Μικρής Ημέρας για εκείνα τα είδη τα οποία απαραίτητα χρειάζονται μεγάλες ή μικρές ημέρες για να ανθίσουν

2.Ποσοτικά όσα ανθίζουν ανεξάρτητα από το μήκος της ημέρας αλλά οι μεγάλες ή οι μικρές ημέρες κατά περίπτωση, επιταχύνουν την άνθηση. Δηλαδή κάποια φυτά ανθίζουν μετά από κάποιες ώρες ημέρας και πάνω και κάποια μετά από κάποιες ώρες σκοταδιού και πάνω και κάποια ανθίζουν σε όλες τις περιπτώσεις όπου όλα επηρεάζονται από τον χρόνο για καλύτερο ποιοτικά και ποσοτικά αποτέλεσμα.

Εκεί λοιπόν ο έμπειρος καλλιεργητής σε ελεγχόμενο περιβάλλον μπορεί να ρυθμίσει την άνθιση/καρποφορία του φυτού του με ακρίβεια. Συνεπώς αξιοποιώντας τα εργαλεία που μας προσφέρει η επιστήμη μπορούμε για παράδειγμα σε ένα χρυσάνθεμο να καθυστερήσουμε την άνθιση συμπληρώνοντας με τεχνητό φωτισμό ώστε να συμπληρώσουμε πάνω από 16-18 ώρες φωτός ή το ανάποδο να εκβιάσουμε την άνθισή του προσφέροντάς του απόλυτο σκοτάδι για 12 ώρες.

Ενδεικτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι θα μπορούσαμε να φωτίζουμε χρυσάνθεμα με 500 μmol/m2*s για 18 ώρες ημερησίως οπότε το DLI=32,4 mol/m2*d.

Αντίστοιχα για να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να φωτίζουμε για 24 ώρες με 375 μmol/m2*s,αλλά σημαντική προϋπόθεση για να ανθίσουν θα πρέπει να έχουν από 8 ώρες σκοτάδι μέχρι 14 αναλόγως το στάδιο και το είδος χρυσάνθεμου.

Poster by: growacademy growacademy  on  30 Ιαν 2017

1 Είδος(η)

ανα σελίδα